SYMBIOLINE Dobre Trawienie i jesz co chcesz! | kobietabezpieczna.pl

SYMBIOLINE Dobre Trawienie i jesz co chcesz!

Symbioline Dobre Trawienie jest suplementem diety wspomagającym procesy trawienia.

Dobre trawienie uzależnione jest od prawidłowego funkcjonowania organów przewodu pokarmowego jak żołądek, dwunastnica, wątroba, trzustka, jelito cienkie oraz grube. Na prawidłowe funkcjonowanie tych organów w zakresie wydzielania enzymów i soków trawiennych znaczący wpływ ma także układ nerwowy i hormonalny. Wystarczy, że jedno z ogniw mechanizmu trawienia zostanie zakłócone i cały proces przebiega nieprawidłowo.

Istotny wpływ na system trawienny ma codzienna dieta, jej skład i sposób jedzenia. Ideałem byłoby, przestrzeganie stałych pór posiłków. Organizm przyzwyczajony do otrzymywania pożywienia o ustalonych godzinach, intensywniej wydziela soki trawienne i enzymy, co umożliwia efektywne trawienie. Nieregularność posiłków dezorganizuje nasz metabolizm.

Niestety współczesny styl życia „w tempie” powoduje, że jemy nieregularnie i nieracjonalnie, z czasem zaczynamy odczuwać negatywne skutki braku dbałości o prawidłowe odżywianie. Niestrawność, zgaga, uczucie przepełnienia i ociężałości, wzdęcia powodują, że nie czujemy się komfortowo. A przecież możemy sobie pomóc.

Zioła od zamierzchłych czasów stosowane były przez ludzi do przyprawiania potraw.

Przyprawy ziołowe miały na celu podnieść walory smakowe żywności, ale również ułatwić procesy trawienia. Dodanie kminku do dań z kapusty kiszonej, majeranku lub oregano do tłustej wieprzowiny, kurkumy czy imbiru do mięsa smażonego, herbatka miętowa po tłustym obiadku spełniają taką właśnie rolę. Nalewka z gorzkich ziół jako aperitif przyczynia się do zwiększenia wydzielania soków trawiennych przygotowując żołądek do uczty.

Doskonałym rozwiązaniem jest również sięgnięcie po kapsułkę Symbioline Dobre Trawienie, łatwy w spożyciu, bez kłopotliwego przygotowywania suplement diety, zawierający w swym składzie zioła wpływające pomocniczo na proces trawienia, co za tym idzie minimalizujący przykre objawy niestrawności.

Preparat doskonale sprawdza się po spożyciu ciężkostrawnych posiłków i przy zaburzeniach procesu trawienia, dzięki czemu czujemy się znów lekko i komfortowo.

Symbioline Dobre Trawienie zawiera sproszkowane zioła: liść karczocha, liść mięty pieprzowej, ziele krwawnika, owoc kminku, łupinę nasion babki jajowatej, cynamon, kłącze kurkumy oraz kłącze imbiru.

Liść mięty pieprzowej

Preparaty z liścia mięty pobudzają wydzielanie soków trawiennych w żołądku i dwunastnicy ułatwiając trawienie. Wykazują także znaczące działanie wiatropędne, któremu towarzyszy działanie rozkurczające co zapobiega wzdęciom. Wspomagają wydzielanie żółci. Głównym składnikiem aktywnym liścia mięty jest olejek eteryczny o charakterystycznym mentolowym zapachu, spowodowanym obecnością mentolu, substancji o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i znieczulających.

Owoc kminku:

Tradycyjnie stosowany jako przyprawa ciężkostrawnych i tłustych potraw. Pobudza perystaltykę jelit oraz łagodzi stany skurczowe zapobiegając wzdęciom. Zwiększa wydzielanie soków żołądkowych oraz nieznacznie żółci poprawiając proces trawienia.

Kłącze imbiru

Kłącze imbiru świeże i suszone jest popularną przyprawą w kuchni azjatyckiej. Jest również ciekawym surowcem leczniczym o szerokim spektrum działania. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i wspomaga pracę żołądka. Działa wiatropędnie, ma korzystny wpływ na perystaltykę jelit. Działa rozkurczająco, przeciwbólowo i przeciwzapalnie. . Zapobiega chorobie lokomocyjnej.

Cynamon :

Surowcem zielarskim jest kora cynamonowca zawierająca olejek eteryczny o właściwościach leczniczych i przyjemnym cynamonowym zapachu. Surowiec działa pobudzająco na ślinianki oraz błonę śluzową żołądka wspomagając procesy trawienia. Wykazuje też działanie rozkurczające, ułatwia wydalanie gazów. Łagodzi nadkwaśność żołądka.

Ziele krwawnika:

Zawiera olejek eteryczny , którego głównym składnikiem jest azulen o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Poza tym surowiec zawiera substancje goryczowe wzmagające apetyt i wspomagające wydzielanie soków trawiennych i żółci. Stosowany jest w preparatach zielarskich poprawiających procesy trawienia.

Kłącze kurkumy :

Tradycyjny surowiec przyprawowy szczególnie chętnie stosowany w kuchni azjatyckiej. W ziołolecznictwie stosowany jest ze względu na działanie żółciotwórcze i żółciopędne. Składnikami aktywnymi są olejek eteryczny i kurkumina o udokumentowanych własnościach żółciopędnych. Ponadto surowiec wykazuje wyraźne działanie przeciwzapalne.

Ziele karczocha:

Surowiec wpływa korzystnie na procesy trawienia, minimalizuje przykre objawy niestrawności, wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe. Obniża poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych we krwi. Zalecany w chorobach wątroby, gdyż zawarta w nim cynaryna działa regenerująco i ochraniająco na komórki wątroby.

Łupina nasion babki jajowatej :

Surowiec zielarski otrzymywany z nasion rośliny o nazwie Plantago ovata uprawianej na Bliskim Wschodzie i w Indiach. Łupina nasion zawiera około 80% błonnika, który w obecności wody pęcznieje zwiększając swą objętość nawet 80-krotnie. Dzięki tej właściwości znalazł zastosowanie w zapobieganiu zaparciom i biegunkom. W wyniku absorpcji wody zapewnia zwiększenie objętości i właściwą konsystencję stolca. Zwiększa perystaltykę jelit. Wiąże również toksyny obecne w przewodzie pokarmowym. Obniża poziom cholesterolu i poposiłkowy wzrost poziomu glukozy we krwi.

Artykuł przygotowany przez:  HerbaStudio.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>