Wielkanoc na świecie | kobietabezpieczna.pl

Wielkanoc na świecie

Easter eggs in the nest on rustic wooden backgroundWielkanoc w Polsce zachwyca wiosenną aurą, bogatą kolorystyką świątecznych ozdób i smakołyków, a także radością celebrowania tradycji święcenia pisanek czy Lanego Poniedziałku. A jak Wielkanoc obchodzą Brytyjczycy, Portugalczycy czy Szwedzi?

Wielkanocne wakacje

We Włoszech Wielkanoc to nie tylko moment przeżyć religijnych i spotkań rodzinnych, ale także czas odpoczynku. Miliony Włochów wyjeżdżają w tym okresie na wakacje, które zwykle trwają aż do maja – wszystko w myśl przysłowia: „Boże Narodzenie z Twoimi, Wielkanoc z kim chcesz”. Swobodniejsze podejście do Świąt nie oznacza oczywiście całkowitego zarzucenia tradycji. Wielkanoc we Włoszech, podobnie jak w Polsce, wiąże się ze smacznymi potrawami. Świąteczny obiad nie może obejść się bez pieczonej jagnięciny i baraniny, a także przystawek w postaci jajek na twardo, plasterków salami i rosołu z pierożkami cappelletti. Na włoskim stole w czasie świąt nie może zabraknąć również dużych, czekoladowych jajek z niespodzianką w środku oraz tradycyjnego ciasta w kształcie gołębicy.

Wyścigi jajek

Anglicy również mają swoje wielkanocne zabawy z użyciem pisanek, najpopularniejsza  z nich polega na toczeniu kolorowych jajek po ziemi. Pisanka, która pierwsza znajdzie się na mecie z nietkniętą skorupką, wygrywa. Podobnie jak w Niemczech także w Anglii odbywa się poszukiwanie czekoladowych jajek – z tym że to dzieci szukają smakołyków ukrytych przez rodziców. Co jedzą Anglicy w Wielkanoc? Podobnie jak Włosi jagnięcinę i gotowane jajka. Na stole królują również desery: ciasto budyniowe obsypane rodzynkami oraz ciasto marcepanowe.

Świąteczne czarownice

Nadejście wiosny i Wielkanocy obwieszczają w Szwecji gałązki ozdobione piórkami, symbolizujące palmy witające Jezusa w Jerozolimie. Pojawiają się one wszędzie, nawet w miejscach pracy. Kolejnym znakiem są jajka, które Szwedzi chętnie ozdabiają.

W Wielki Czwartek dziewczynki przebierają się za czarownice, co ma związek z wierzeniami ludowymi Szwedów. Dzieci, zupełnie jak w Halloween, chodzą po domach i, w zamian za życzenia świąteczne, otrzymują słodycze. Na wielkanocnym stole w Szwecji, podobnie jak w innych krajach europejskich, pojawiają się jaja i jagnięcina, ale także potrawy z ryb, jak np. zapiekanka Janssons frestelse. Deserem jest natomiast tort marcepanowy.

Dorsz – zadanie specjalne

Portugalczycy pod względem religijnym obchodzą święta bardzo podobnie do nas – poszczą w piątek i jedzą wyłącznie ryby, szczególnie dorsza, z którym wiąże się pewien szczególny zwyczaj. Mężczyźni kupują największy dostępny w sklepie kawałek i pieką go, następnie ryba jest zjadana, a jej ości zostają włożone do pudełka i zakopane. Cały proceder ma symbolizować koniec postu i związanych z nim wyrzeczeń.

Europejskie tradycje na polskim stole

W trakcie przygotowań do Wielkanocy warto zainspirować się tradycyjnymi potrawami Europejczyków. W końcu portugalski pieczony dorsz i włoska jagnięcina w pełni wpisują się w polskie, świąteczne menu. Jak zatem je przygotować? Mięsista i smaczna ryba, jaką jest dorsz, nie wymaga zbyt wielu dodatków. Panierowany mieszanką ulubionych ziół i upieczony  bez dodatku tłuszczu będzie smakować wybornie w Wielką Sobotę. W Wielką Niedzielę, obok szynek i kiełbas, nie mniej atrakcyjnie będzie prezentować się pieczony, delikatny udziec jagnięcy. Mięso przed pieczeniem warto obficie natrzeć solą, zgniecionym w prasce czosnkiem, oliwą i włoskimi przyprawami: oregano i rozmarynem. Udziec wkładamy do dużego woreczka ze strunowym zapięciem (takie swojej ofercie posiada np. marka Jan Niezbędny), podlewamy szklanką czerwonego wina, zapinamy torebkę i wkładamy całość do lodówki na 2 – 3 godziny. Im dłużej mięso będzie się marynować, tym bardziej nam posmakuje!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>