Yerba Mate
Yerba mate, Ilex paraguariensis Saint Hilare, ostrokrzew paragwajski, to nazwy tej samej rośliny. W pobudzaniu ciała i umysłu jest skuteczniejsza od kawy i herbaty. Występuje w Argentynie, południowej Brazylii, Urugwaju i Paragwaju. Tubylcy piją ją zamiast herbaty i niektórych leków…
Yerba Mate nie wypłukuje magnezu, nie upośledza wchłaniania witamin, oszczędza także wątrobę nie pozostawiając w niej złogów. Stworzona jest przez naturę by pobudzać organizm i dostarczać mu niezbędnych elementów. Zawiera 24 witaminy i mikroelementy. Między innymi witaminy A, B1, B2, C, E, PP, pantotenian, magnez, żelazo, sód, potas, krzem, cholinę, inozytol. Doskonale oczyszcza organizm z toksyn, a dzięki pobudzeniu do większej aktywności białych ciałek krwi wzmacnia naturalną odporność organizmu.
Zawartość mateiny zwiększa wydajność pracy umysłowej i dodaje energii . Ksantyna oraz sole mineralne wspomagają pracę układu krwionośnego, poprawiają przemianę materii i zwiększa spalanie kalorii a także podnosi odporność na zmęczenie. Wspomaga pracę nerek i działa leczniczo na pęcherz. Witamina B jako naturalny antydepresant poprawia nastrój.
W przeciwieństwie do kawy nie powoduje drażliwości i nie utrudnia zasypiania.
Tradycyjnie Yerba Matę przygotowuje się w naczyniach z tykwy. Do naczynka wsypujemy od ½ do ¾ objętości suszu i zalewamy go wodą o temperaturze 70-85 st. C. Następnie umieszczamy w niej bombillę (rurkę do picia). Po krótkiej chwili napój jest gotowy do spożycia.
Po wypiciu pierwszej porcji, fusy można zalać kolejny raz (nawet do 7 razy) .
Picie Yerba Mate wciąga . Skosztujesz raz – będziesz piła ją zawsze .
Spróbuj, bo warto !
Super temat!
-;]
-