Jedz jabłka!
Jabłka należą do owoców niskokalorycznych (w 100g. od 30 do 50 kalorii), zawierają ponad 20 różnego rodzaju witamin i składników mineralnych. W jabłku znajdziemy witaminę C - wzmagającą nasz system odpornościowy, witaminę A, magnez - wpływający zbawiennie na układ nerwowy, potas - obniżający ciśnienie. Do najcenniejszych składników jabłek należy błonnik w postaci pektyn. To za ich sprawą właśnie, czyścimy nasz organizm z toksycznych substancji, regulujemy florę bakteryjną i pomagamy organizmowi obniżyć poziom złego cholesterolu. Jabłko, dzięki swojemu wzmacniającemu wpływowi na mięsień serca, uznawane jest za wielkiego przyjaciela serca!
W walce z chorobami, niepozorne jabłuszko, pomaga w profilaktyce nadciśnienia, miażdżycy, nowotworu jelita grubego a także wątroby!
Jabłko jest hitem w odchudzaniu. Polifenol jabłkowy, sprzyja spalaniu tłuszczów i chroni nas przed nadwagą i otyłością. Trzy jabłka spożyte przed głównym posiłkiem (dawka 600 mg polifenolu) obniżają zawartość tłuszczu w krwi o 20%!
W ostatnich miesiącach badacze amerykańscy, na łamach pisma „Journal of Agricultural and Food Chemistry” potwierdzili, że w jabłkach występuje bardzo obficie kwercetyna (należąca do grupy flawonoidów). Ten związek neutralizuje wolne rodniki -cząsteczki silnie utleniające- i jednocześnie uszkadzające różne składniki komórek – takie jak białka czy DNA.
Odkrycie to może doprowadzić do wykrycia skuteczniejszych leków przeciwko chorobie Parkinsona i Alzheimera.
Zatem, jedzmy jabłka – na zdrowie!
Dodaj komentarz