Jedz jabłka! | kobietabezpieczna.pl

Jedz jabłka!

Jabłka należą do owoców niskokalorycznych (w 100g. od 30 do 50 kalorii), zawierają ponad 20 różnego rodzaju witamin i składników mineralnych. W jabłku znajdziemy witaminę C - wzmagającą nasz system odpornościowy, witaminę A, magnez - wpływający zbawiennie na układ nerwowy, potas - obniżający ciśnienie. Do najcenniejszych składników jabłek należy błonnik w postaci pektyn. To za ich sprawą właśnie, czyścimy nasz organizm z toksycznych substancji, regulujemy florę bakteryjną i pomagamy organizmowi obniżyć poziom złego cholesterolu. Jabłko, dzięki swojemu wzmacniającemu wpływowi na mięsień serca, uznawane jest za wielkiego przyjaciela serca!

W walce z chorobami, niepozorne jabłuszko, pomaga w profilaktyce nadciśnienia, miażdżycy, nowotworu jelita grubego a także wątroby!

Jabłko jest hitem w odchudzaniu. Polifenol jabłkowy, sprzyja spalaniu tłuszczów i chroni nas przed nadwagą i otyłością. Trzy jabłka spożyte przed głównym posiłkiem (dawka 600 mg polifenolu) obniżają zawartość tłuszczu w krwi o 20%!

W ostatnich miesiącach badacze amerykańscy, na łamach pisma „Journal of Agricultural and Food Chemistry” potwierdzili, że w jabłkach występuje bardzo obficie kwercetyna (należąca do grupy flawonoidów). Ten związek neutralizuje wolne rodniki -cząsteczki silnie utleniające- i jednocześnie uszkadzające różne składniki komórek – takie jak białka czy DNA.

Odkrycie to może doprowadzić do wykrycia skuteczniejszych leków przeciwko chorobie Parkinsona i Alzheimera.

Zatem, jedzmy jabłka – na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>