Dlaczego warto jeść zupy? | kobietabezpieczna.pl

Dlaczego warto jeść zupy?

SYS ZurekZupa – chyba każdy z nas ma swoją ulubioną. Rosół, pomidorowa i jarzynowa to pozycje najczęściej wybierane przez Polaków. Zupa, lub inaczej pierwsze dnie, to tak powszechny i powszedni posiłek, że rzadko zastanawiamy się nad jej walorami odżywczymi.

A to poważny błąd. Przede wszystkim dlatego że zupa zupie nie równa. Wartość odżywcza zupy zależy od tego, jak została przygotowana, z jakich składników. Zupy mogą być wegańskie, wegetariańskie, mięsne, treściwe i lekkie, tradycyjne i w postaci kremów. Najzdrowsze są te ze świeżych warzyw, wolno gotowane na mięsie wiadomego pochodzenia lub na naturalnym bulionie warzywnym. W trakcie gotowania do wody przechodzą witaminy i minerały z warzyw bądź aminokwasy i kwasy nukleinowe z mięsa. Gotowanie zupy tym różni się od standardowego gotowania warzyw w wodzie, że bulionu nie wylewamy, tylko zjadamy go w całości. Tym sposobem dostarczamy naszemu organizmowi całe to bogactwo zdrowych składników.

Zupy podawane są dzieciom, osobom starszym, dbającym o linię oraz chorym.
Dr Stephen Rennard z University of Nebrasca Medical Center podawał przeziębionym ochotnikom rosół. Badanie dowiodło, że karmieni bulionem pacjenci czuli się lepiej niż ci, którym nie podawano bulionu. Rosół bowiem pomaga zwalczać objawy przeziębienia
i grypy oraz skuteczniej niż gorąca woda poprawia funkcjonowanie śluzówki nosa, bariery chroniącej przed wirusami.

Oczywiście gotowanie zup nie jest pozbawione minusów. Niestety witaminy termolabilne tzn. wrażliwe na temperaturę mogą ulec rozkładowi Dotyczy to przede wszystkim witaminy C oraz witamin z grupy B. Ponadto niekiedy dodatki mąki, zasmażki czy makaronu, niepotrzebnie podnoszą kaloryczność zupy. Warto natomiast dodawać do zup pełnoziarniste kasze, ryż brązowy, razowy makaron, jogurt grecki, śmietanę do 18%.

Gotowanie zup jest proste, choć niekiedy i na przygotowanie takiego dnia nie mamy czasu. W takiej sytuacji warto skorzystać z zup z suszu takich jak np. Dania Babci Zosi firmy SyS, które nie zawierają glutaminianu sodu, barwników i aromatów. Absolutnie
za to nie polecam zupek instant, zalewanych wrzątkiem czy zupek chińskich zawierających wzmacniacze smaku, barwniki, aromaty i tłuszcze utwardzone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>