Faszerowane warzywa pod serową pierzynką | kobietabezpieczna.pl

Faszerowane warzywa pod serową pierzynką

Jak przygotować pyszne, szybkie, a jednocześnie niedrogie danie? Jesień to idealna pora, aby skusić się na nadziewane warzywa i przyrządzić smakowity obiad, kolację lub przekąskę. O tej porze roku bogactwo warzyw, daje nam duże pole do kulinarnego popisu. Do faszerowania doskonale nadają się kolorowe papryki, soczyste bakłażany i cukinie, jędrne pomidory, złociste
i czerwone cebule oraz wiele innych. Można do woli eksperymentować i nadziewać warzywa rozmaitymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i z kaszy, ryżu czy kuskusu. Wszystko zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Zjedzone na gorąco, posypane startym serem żółtym, smakują wybornie. Przedstawiamy trzy przepisy.

Pamiętajmy, aby do zapiekania wybrać odpowiedni ser żółty. – Żeby po zapieczeniu ser był smaczny, poznajmy jego właściwości i wymagania związane z pieczeniem. W ten sposób dowiemy się, jak dany ser zachowa się podczas obróbki termicznej: czy zyska dodatkowe walory smakowe, czy też je straci. Niektóre sery pod wpływem wysokiej temperatury mogą zmieniać smak i zapach na gorszy. Są i takie, które powinno się piec w określonej – nie za wysokiej temperaturze i tylko przez ściśle określony czas. Do faszerowanych warzyw z powodzeniem można użyć sera żółtego Gouda. Po podgrzaniu bardzo dobrze się topi i ciągnie, wydobywając smak potrawy – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Stuffed peppersFaszerowane papryki z żółtym serem

Składniki dla 4 osób
• 100 g ryżu
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 1 cebula, drobno pokrojona
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 300 g mięsa mielonego
• szczypta ostrej papryki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• sól i pieprz
• 4 czerwone papryki
• 250 g sera żółtego Gouda , startego na grubej tarce
• 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:
Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym.

stuffed eggplants on the white plateFaszerowane bakłażany z żółtym serem

Składniki dla 4 osób:
• 2 świeże bakłażany
• 2 główki czosnku
• 2 duże papryki – czerwona i żółta
• 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
• świeży koperek
• sól, pieprz
• oliwa z oliwek
• sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrajamy wzdłuż. Wydrążamy miękki miąższ, skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Następnie smarujemy oliwą z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową.
Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Papryki kroimy
w drobną kostkę i dusimy na łyżce oliwy z oliwek aż zmiękną. Ser żółty również kroimy
w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekanym koperkiem oraz startym serem żółtym.
Dobra rada:
Aby spód bakłażanów nie przyległ do blaszki, posmarujmy ją lub folię aluminiową oliwą.

Cukinie faszerowane mięsem i żółtym serem

Zucchini halves stuffed with minced meatSkładniki:
• 2 średnie cukinie
• 500 g mięsa mielonego
• 2 cebule
• 1 świeża papryka
• 4 ząbki czosnku
• ½ pęczka natki pietruszki
• 2 pomidory
• 300 g sera żółtego Gouda
• zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cukinię umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól
i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 200 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić cukinie. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora
i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane cukinie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 – 50 minut.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>