Burger z kaszy jęczmiennej | kobietabezpieczna.pl

Burger z kaszy jęczmiennej

Burger-Kasza jeczmienna z soczewicaBurgery podbiły Polskę. Chętnie zajadają się nimi i starsi i młodsi smakosze. Nie tylko chętnie jemy je na mieście, ale też przygotowujemy je w domu, na wiele sposobów. Burger z kaszy jęczmiennej z dodatkiem karmelizowanej cebulki będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy.

Burgery są smaczne, szybkie w przygotowaniu, różnorodne w smaku – dlatego chętnie się nimi zajadamy. Warto jednak zadbać o to, aby ta lubiana przez wszystkich potrawa była także zdrowa. Wystarczy mieć pod ręką kaszę jęczmienną z soczewicą z serii Dania Babci Zosi firmy SyS i odrobinę inwencji, aby zaskoczyć siebie i bliskich nowym wydaniem burgera.

BURGER Z KASZY JĘCZMIENNEJ - 4 porcje

czas przygotowania: 40 minut do 1 godziny

KOTLETY
1 torebka kaszy jęczmiennej z soczewicą z serii Dania Babci Zosi firmy SyS
1 jajko
ok 5 łyżek bułki tartej
sól
pieprz

KONFITURA Z CEBULI
500g czerwonej cebuli
2 łyżki oleju
sól
100 ml czerwonego wina
3 łyżki octu balsamicznego
2-3 łyżki cukru
pieprz

SOS
opakowanie greckiego, gęstego jogurtu (ok 200g)
2 łyżki pasty sezamowej tahini
sok z 1/2 cytryny
pieprz
sól
łyżeczka sezamu
starty lub posiekany ząbek czosnku

DODATKI
1 duży pomidor
kilka listków sałaty (może być np. rzymska czerwona, lub lodowa)
4 duże bułki

1 torebkę kaszy jęczmiennej z soczewicą gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowa, odlewamy nadmiar wody a kaszę odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy kasza się gotuje, możemy zacząć przygotowywać konfiturę z czerwonej cebuli, którą obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, solimy i smażymy ok 5-7 minut aż zmięknie. Dodajemy wino i dusimy na małym ogniu 7-10 minut. Gdy wino odparuje dodajemy ocet balsamiczny, cukier i pieprz. Smażymy konfiturę jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści a nadmiar płynu odparuje. Jeżeli konfitura zacznie za mocno się przypalać, a cebula nie będzie jeszcze wystarczająco miękka, można dodać trochę wody lub wina.

Gdy kasza już wystygnie, możemy przygotować kotlety. Do kaszy dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku i 2-3 łyżki bułki tartej. Resztę bułki wysypujemy na deskę. Z kaszy formujemy 4 duże kotlety, tak by pasowały do naszych bułek. Obtaczamy je w bułce tartej. Możemy je na kilkanaście minut wstawić do lodówki tak by jajko z bułką się związały, będzie nam wtedy łatwiej smażyć kotlety.

W tym czasie przygotowujemy sos do burgerów. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Gotowy sos przechowujemy w lodówce. Smażymy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Bułki przekrawamy na pół, obie połówki smarujemy sosem, na dolną bułkę nakładamy liście sałaty, plaster pomidora, gorącego kotleta, konfiturę i wszystko przykrywamy bułką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>