Bezglutenowe spaghetti z kurczakiem curry, rodzynkami i mlekiem kokosowym
Prosty i szybki przepis na bezglutenowe danie, kuszące orientalnym aromatem, żywym kolorem, apetycznym wyglądem i oryginalnym smakiem. Danie doskonale sprawdzi się zarówno w codziennym menu osób będących na bezglutenowej diecie, jak i serwowane ze specjalnych okazji.
Składniki dla 2- 3 osób
Podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek
3 płaskie łyżeczki przyprawy curry
Nieduża cebula
Imbir do smaku
Garść rodzynek
Ok 250 ml wody lub bulionu
200 ml mleka kokosowego
500 g makaronu bezglutenowego 3 Pauly spaghetti
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć do delikatnego zarumienienia pokrojoną w niewielką kostkę pierś z kurczaka. Następnie dodać curry, imbir i pokrojoną drobno cebulę, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Całość zalać wodą lub bulionem, dodać rodzynki ( można je wcześniej namoczyć) i dusić ok 10 minut. Następnie dolać mleko kokosowe i dalej dusić jeszcze przez ok 10 minut. Makaron bezglutenowy 3pauly ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i serwować polany sosem. Opcjonalne danie ozdobić i doprawić płatkami chilli, lub listkiem pietruszki i paroma rodzynkami albo inaczej według własnego uznania. Gotowe ! smacznego !
Dodaj komentarz