Kiełki na zdrowie | kobietabezpieczna.pl

Kiełki na zdrowie

kielki sa zdroweZnane w starożytnych Chinach, cenione wśród współczesnych autorytetów zdrowego odżywiania. Energetyczne, zdrowe i wyjątkowo witalne – kiełki .
Zawierają w sobie duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, wartościowe białka i błonnik.
W kiełkach niektórych roślin (np. brokuł) występują wolne rodniki stosowane w profilaktyce nowotworowej.  Z kolei w kiełkach lucerny występuje żelazo i łatwo przyswajalne białka. Kiełki soczewicy wyróżniają się dużą zawartością kwasu foliowego, mającego kapitalne znaczenie krwiotwórcze a kiełki fasoli mung obniżają poziom „złego” cholesterolu.

Mimo, iż już w starożytnych Chinach kiełki były znane i wysoko cenione za swoje właściwości, do Europy przywędrowały wiele lat później.  Początkowo zyskiwały sławę wśród wegetarian.  Z czasem stały się ważnym składnikiem diety ludzi ceniących zdrowy i aktywny tryb życia.

Regularne spożywanie kiełków  działa przeciwnowotworowo, wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory składników mineralnych i witamin.  Kiełki  ułatwiają trawienie pokarmów.
Na dodatek są wyjątkowo łatwo przyswajalne przez organizm i niskokaloryczne.

Wśród tych najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych na sklepowych półkach, wymienia się kiełki fasolki mung (bogate w witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, i składniki mineralne: fosfor, magnez, potas, cynk, wapń, żelazo)
kiełki soczewicy (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K oraz wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, koenzym Q10, lecytynę i błonnik)
kiełki lucerny (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E oraz wapń, żelazo, magnez, potas, krzem, lecytynę błonnik)

kielkinakanapkachzmDla bardziej cierpliwych i oszczędnych, ceniących przyjemność tworzenia polecamy zakup specjalnych naczynek do kiełkowania (komplet kosztuje około 30zł). W ten sposób ogród ze zdrową żywnością może pojawić się  na każdym domowym parapecie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>