Kiełki na zdrowie
Znane w starożytnych Chinach, cenione wśród współczesnych autorytetów zdrowego odżywiania. Energetyczne, zdrowe i wyjątkowo witalne – kiełki .
Zawierają w sobie duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, wartościowe białka i błonnik.
W kiełkach niektórych roślin (np. brokuł) występują wolne rodniki stosowane w profilaktyce nowotworowej. Z kolei w kiełkach lucerny występuje żelazo i łatwo przyswajalne białka. Kiełki soczewicy wyróżniają się dużą zawartością kwasu foliowego, mającego kapitalne znaczenie krwiotwórcze a kiełki fasoli mung obniżają poziom „złego” cholesterolu.
Mimo, iż już w starożytnych Chinach kiełki były znane i wysoko cenione za swoje właściwości, do Europy przywędrowały wiele lat później. Początkowo zyskiwały sławę wśród wegetarian. Z czasem stały się ważnym składnikiem diety ludzi ceniących zdrowy i aktywny tryb życia.
Regularne spożywanie kiełków działa przeciwnowotworowo, wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory składników mineralnych i witamin. Kiełki ułatwiają trawienie pokarmów.
Na dodatek są wyjątkowo łatwo przyswajalne przez organizm i niskokaloryczne.
Wśród tych najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych na sklepowych półkach, wymienia się kiełki fasolki mung (bogate w witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, i składniki mineralne: fosfor, magnez, potas, cynk, wapń, żelazo)
kiełki soczewicy (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K oraz wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, koenzym Q10, lecytynę i błonnik)
kiełki lucerny (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E oraz wapń, żelazo, magnez, potas, krzem, lecytynę błonnik)
Dla bardziej cierpliwych i oszczędnych, ceniących przyjemność tworzenia polecamy zakup specjalnych naczynek do kiełkowania (komplet kosztuje około 30zł). W ten sposób ogród ze zdrową żywnością może pojawić się na każdym domowym parapecie. Smacznego!
Dodaj komentarz