Krewetki po królewsku? | kobietabezpieczna.pl

Krewetki po królewsku?

krewetkizmMogą być brązowe, żółte, niebieskie albo zielone. Łowi się je w zatokach mórz południowych,  wodach przybrzeżnych Morza Północnego i Atlantyku. W Europie występują u wybrzeży Włoch, Hiszpanii  Wielkiej Brytanii i Francji. Te najbardziej poszukiwane i cenione pochodzą z mórz zimnych – Morza Północnego i okolic Grenlandii.  Krewetki – bo o nich mowa – tam gdzie występują w dużych ilościach, traktowane są jak zwykłe pożywienie. W innych krajach, stanowią duży rarytas. Wprawdzie mniej są cenione niż langusty, homary czy ostrygi ale ich smak i walory odżywcze podbijają żołądki i serca milionów ludzi na świecie.

Najbardziej cenione są krewetki świeże. Zgodnie z przepisami kulinarnymi, na talerze powinny trafić w ciągu 24 godzin od złowienia. W przeciwnym wypadku muszą być mrożone, przez co tracą sporo ze swoich wartości smakowych.  Ugotowane przyjmują barwę różową lub pomarańczowo-czerwoną.  Najczęściej przygotowuje się je gotując krótko (od trzech do pięciu minut) w osolonej wodzie lub podsmażając.  Stanowią doskonałą przystawkę a podane z ryżem, owocami cytrusowymi lub makaronem  danie główne.

Krewetki cenione są nie tylko za walory smakowe.  Są niskokaloryczne (niespełna 2% tłuszczu), zawierają duże ilości cennego białka  i stanowią bogate źródło witamin z grupy B a także selenu, magnezu, potasu i miedzi.  100 g. krewetek to zaledwie 87 kcal. Dietetycy polecają krewetki jako świetne uzupełnienie zdrowej diety.  My rekomendujemy odmianę uważaną na najsmaczniejszą krewetki olbrzymie zwane królewskimi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>