Kurczak w leśnych grzybach | kobietabezpieczna.pl

Kurczak w leśnych grzybach

Kurczak w leśnych grzybach pozTo już ostatni dzwonek, aby skorzystać z bogactwa rodzimych lasów. Kończy się sezon grzybowy warto więc wprowadzić jesień w kuchenne progi przygotowując coś pysznego – KURCZAKA W LEŚNYCH GRZYBACH.
Świeże, przepełnione aromatem grzyby wspaniale wypełnią smakiem całą potrawę, a biały ocet winny nada jej wytrawnego charakteru.
Składniki na 4 osoby:
*1 kurczak poporcjowany ( ok 1 kg), *120 g leśnych grzybów, *50 ml białego octu winnego Ponti, *100 ml sosu pieczeniowego, *150 ml bulionu mięsnego, *pęczek natki pietruszki, *sól i pieprz do smaku, *oliwa z oliwek extra vergine Olitalia

Przygotuj kurczaka dopraw solą, pieprzem i lekko podsmaż na oliwie z oliwek w dużym garnku. Następnie dolej połowę bulionu i duś w nim kurczaka ok 20 min. Dodaj ocet winny i pozwól mu odparować. Potem dodaj resztę bulionu i sos pieczeniowy i duś na małym ogniu następne 20 min. Na końcu dodaj pokrojone w cienkie plastry leśne grzyby (borowiki, podgrzybki) i duś aż grzyby będą miękkie. Podawaj posypane natką pietruszki – z wybranymi dodatkami.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>