Jak polubić gotowanie? | kobietabezpieczna.pl

Jak polubić gotowanie?

Verliebtes junges Paar in der Küche beim EssenNie wszyscy lubimy gotować. Mimo to z zazdrością patrzymy na kulinarną pasję Pascala Brodnickiego, Nigelli Lawson czy Roberta Makłowicza. Zdradzamy sposoby, które pozwolą polubić gotowanie i przemienić nasze kuchenne zmagania w dobrą zabawę. Dzięki poradom, pichcenie stanie się łatwiejsze, będzie nas inspirować jak największych zwolenników domowej kuchni.

Osoby, które nie przepadają za gotowaniem wybierają zwykle gotowe potrawy, które przed zjedzeniem wystarczy odgrzać. Równie często stołują się poza domem. W dłuższej perspektywie, takie rozwiązania są jednak zbyt kosztowne
i nie dają prawdziwej satysfakcji. Jak więc rozpalić w sobie kulinarną miłość?

Zainspiruj się!
Na fali ogromnej popularności gotowania nie będzie to takie trudne, jak myślisz. Z łatwością dotrzesz do ciekawych poradników kulinarnych i przepisów. Skorzystaj z Internetu, aby znaleźć blogi, które zainteresują cię najbardziej. Szukaj tych, które będą odpowiadały twoim gustom i stylowi. Najlepiej, aby były przystępne językowo i tłumaczyły krok po kroku, jak zrealizować daną potrawę, a każdy etap wieńczyły fotografią.

- Równie dobrym źródłem wiedzy mogą być strony producentów żywności.  Inspiracje i przydatne wskazówki znajdziemy także w książkach, czasopismach kulinarnych, dedykowanych magazynach i programach tematycznych w tv – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Wartościowe i pomocne okazują się zapiski z przepisami naszej mamy lub babci.  Dzięki śledzeniu najlepszych, podpatrzysz jak odpowiednio poruszać się w kuchni, zrozumiesz filozofię gotowania i odpowiednio się nastroisz. Pamiętaj, aby wszystkie zgromadzone materiały, wydruki i zapiski, zachować np. w szufladzie i sięgać po nie w każdej chwili!

Urządź kuchnię po swojemu – spraw, aby była wygodna
Zadbaj o to, aby twoja kuchnia była przyjazna i wygodna. Urządź ją po swojemu – naprawdę nie trzeba wiele! Postaraj się tchnąć w nią odrobinę życia. Dobrym pomysłem będzie zasadzenie ziół w domowym ogródku, na parapecie lub balkonie. Zielenina przyda ci się w kulinarnych eksperymentach. Pamiętaj o drobiazgach: przyprawy posegreguj bądź przesyp do dedykowanych pojemniczków, zadbaj o skompletowanie naczyń i kuchennych przyrządów. Samo gotowanie też możesz usprawnić! – Przygodę z kulinariami najlepiej zacząć od przygotowania swoich ulubionych potraw i przekąsek. W tym celu wykorzystaj specjały, których forma i pakowanie pozwolą zaoszczędzić czas
i ułatwią gotowanie
– mówi Małgorzata Wódkiewicz. – Doskonale sprawdzają się wędliny w plastrach. Odpowiedniej grubości plasterki można wykorzystać do przygotowania przekąsek takich jak: kanapki i ruloniki z szynki faszerowane twarożkiem lub sałatką jarzynową, rozmaite roladki i zapiekanki oraz pizzę.

Uwierz w siebie – gotuj z bliskimi i dla bliskich
Pamiętaj, każda styczność z kuchnią, przygotowanie małych przekąsek
i najbardziej prostych dań pozwoli ci nabrać pewności siebie. Bądź kreatywna
i ufaj własnym zmysłom, dzięki czemu efekty będą smaczne i atrakcyjne dla oka, a przede wszystkim dadzą satysfakcję. Aby uwierzyć w siebie, zaaranżuj
z bliskimi spotkanie, podczas którego będziecie gotować razem. To pozwoli wam wymienić się doświadczeniami i uczynić frajdę z przygotowania nawet dwudaniowego posiłku z deserem.

Pamiętaj, aby nabrać wprawy w kuchni, staraj się gotować najczęściej, jak to tylko możliwe, a praktyka uczyni z ciebie mistrza.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>