Buraki na zdrowie | kobietabezpieczna.pl

Buraki na zdrowie

Kalendarzowa zima w pełni. Jednak w praktyce pogoda płata nam różne figle i w teoretycznie zimowym okresie daje nam próbkę iście wiosennych temperatur. Takie wahania pogodowe sprawiają, że jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia. Warto pamiętać, że bogata w witaminy dieta powinna pozwolić każdemu przetrwać w zdrowiu okres nawet najbardziej rozkapryszonej pogody. W dobrze zestawionej diecie nie może zabraknąć białka, witamin i składników mineralnych. Znajdziemy je w mięsie, rybach, nabiale, owocach i warzywach. Tyle tylko, że o tych ostatnich, szczególnie w okresie zimowym zdarza się zapominać. Tymczasem warzywa to źródło wielu witamin i składników mineralnych. Choćby buraki czerwone. Mało, kto wie, że niepozorny burak, który kojarzy się zazwyczaj z osobnikiem płci męskiej o wątpliwym poziomie kultury i inteligencji lub kotletem mielonym i ziemniakami, podawanymi w barze mlecznym, to prawdziwe warzywo-cudo, zawierające w swym wnętrzu niemalże całą tablicę Mendelejewa. Dzięki temu buraki wpływają na wszystko! Począwszy od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, aż po hormonalny. Świetnie oczyszczają także wątrobę, zarówno z toksyn wewnętrznych, na przykład po suto zakrapianej imprezie, jak i zewnętrznych, po ciężkim i nerwowym tygodniu pracy. Ale co najważniejsze te czerwone warzywa działają zasadotwórczo, czyli przywracają naturalną równowagę kwasowo-zasadową organizmu, co z kolei utrudnia rozwój wszelkich nowotworów. Są także pomocne gdy dopadanie nas zgaga – buraki w mig temu zaradzą.

buraczkisloikMylą się także Ci, którzy wierzą w faktyczność powiedzenia „kapusta głowa pusta”. Wbrew pozorom kapusta dostarcza organizmowi wielu niezbędnych witamin, dzięki czemu ciało funkcjonuje bez żadnych usterek. Szczególnie polecana w okresie zimowym jest kapusta czerwona, bogata w niezliczoną ilość witaminy C, która skutecznie ochroni przed groźnymi infekcjami. To warzywo, choć wciąż w Polsce mało popularne skutecznie obniża ciśnienie krwi, działa odwadniająco, a ponadto ma właściwości antynowotworowe oraz antymiażdźycowe. Doskonale wzmacnia nadwerężony zarówno przez stres układ nerwowy jak i przez zimę układ odpornościowy. Zarówno buraki, jak i czerwona kapusta to prawdziwe bomby witaminowe. Warto, więc oba warzywa wprowadzić na stałe do domowego menu. A podawać je można na różne sposoby. Dodane do zupy, jako przekąski lub ozdoba stołu podczas przyjęcia. Najcenniejsze jednak będą podawane te w formie surówek. I tu przed każdą gospodynią znowu gro różnych możliwości. Buraki z chrzanem, cebulą lub na słodko, kapusta z rodzynkami, goździkami, czy z winem. A może w nieco nowej odsłonie? Warto dostrzec też Buraczki z prażoną cebulką oraz papryczką, czyli coś dla tych, którzy lubią nieco ostrzejsze dania i oryginalne, niecodzienne rozwiązania. Starte na długie wiórki buraczki z odrobiną papryki i prażonej cebulki to zupełnie nowe połączenie smakowe.  A dla tych, którzy cenią sobie tradycyjną kuchnię „jak u mamy” godna polecenia jest sałatka z Czerwonej kapusty z jabłkiem. Surówka sporządzona według śląskiej receptury nie zawiera żadnych konserwantów ani barwników. Pamiętajmy o warzywach i surówkach, zawarta w nich moc witamin pozwoli zachować zdrowie, kondycję i dobre samopoczucie do tego pozytywnie nastroi i zmobilizuje do działania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>