Paskalizacja | kobietabezpieczna.pl

Paskalizacja

FSpotykana była najczęściej w Stanach Zjednoczonych. Teraz szybko wędruje w stronę Europy i zdobywa kolejnych zwolenników.

Cóż to takiego? Najprościej mówiąc nowa technologia obróbki żywności. Do tej pory mówiliśmy o pasteryzacji (czyli krótkotrwałym zwiększeniu temperatury) lub sterylizacji czyli przegotowaniu żywności lub w wersji chemicznej dodaniu substancji konserwujących zwanych potocznie konserwantami. Procesy zwiększały znacznie trwałość produktów i wydłużały termin przydatności do spożycia. Ich zasadniczą wadą było jednak narażenie produktu na utratę wartości odżywczych, witamin a nawet smaku.

W sukurs tradycyjnym metodom nadciągnęła paskalizacja. Polega na oddziaływaniu wysokim ciśnieniem (nawet 1000 MPa). W ten sposób właściwości produktu zostają zachowane. Smak, zapach świeżego produktu  nie zmieniają się. W procesie paskalizacji produkty zamykane są w opakowaniach elastycznych i zanurzane w wodzie. Urządzenia kompresujące nie muszą być poddawane ciągłej procedurze czyszczenia. Występują znaczne oszczędności energii w stosunku do metod dotychczasowych a właściwości produktów są wiele lepsze. Świeży sok dzięki paskalizacji może być przechowywany około 10 dni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>