Zdrowy makaron fitness
Często spotykamy się z określeniem,
że makaron tuczy i jest niezdrowy.
Nic bardziej mylnego. Okazuje się,
że odpowiednio dobrana dieta z produktów mącznych, może pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Produkty zawierające węglowodany złożone, wchłaniają się do naszego organizmu dłużej i jednocześnie utrzymują stały poziom cukry we krwi. Dzięki temu dłuższy czas jesteśmy syci, a co za tym idzie, nie podjadamy między posiłkami.
Makaron ulubionym dodatkiem Polaków, ale czy zdrowym? TAK!
Badania donoszą, że makaron to ulubiony dodatek obiadowy Polaków. Średnio spożywamy go raz, a nawet dwa razy w tygodniu. Jego pozycja w rankingu stale rośnie, wyprzedził już lubiany przez większość ryż. – Średnie roczne spożycie makaronu w Polsce to ok. 4 – 4,8 kg na osobę. Średnia europejska wynosi aż 10 kg – jest tak wysoka dzięki Włochom, którzy z makaronu uczynili swą potrawę narodową – mówi Beata Szostak z firmy Międzybrodzkie Makarony. Polacy uwielbiają makarony, jednak Ci, którzy przechodzą na dietę unikają go jak ognia. To błąd! Tuczą bowiem przede wszystkim dodatki. Ciężkie i tłuste sosy oraz żółty ser.
Z czym podać makaron w wersji fitness?
Wszystko co lekkie w połączeniu z makaronem jest dobre dla naszego organizmu. Wiosenne warzywa, chude mięso czy np. tuńczyk, idealnie skomponują się z najróżniejszymi kształtami makaronu. Ci którzy szczególnie dbają o swój wygląd i zdrowie powinny regularnie uwzględniać go w swojej diecie. Okazuje się, że od 50 do 70 % dzienne spożycia kalorii powinno pochodzić z węglowodanów czyli np. makaronów. Są podstawowym źródłem naszej energii.
Poniżej prezentujemy kulinarną inspirację, gdzie makaron odgrywa główną rolę, całość jest jednak zdrowa dla naszego organizmu.
Makaron „Ryż” z julien
Składniki:
v Międzybrodzki Makaron ryż
(z semoliny) – 250g
v marchewka – 2 sztuki
v seler – 1 sztuka
v por – 1 sztuka
v szczypior – ½ pęczka
v czosnek – 4 ząbki
v natka pietruszki – ½ pęczka
v oliwa z oliwek – 2 łyżki
v sól, pieprz, sos sojowy do smaku.
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Warzywa należy obrać, umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Część warzyw lekko podsmażyć na oliwie, dodać pokrojony w plasterki czosnek, makaron i pokrojoną natkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego i jeszcze przez chwilę podsmażyć. Gotową potrawę wyłożyć na talerze, a obok położyć resztę surowych warzyw i posypać szczypiorkiem.
Smacznego!
Dodaj komentarz