Bezglutenowe spaghetti z pieczarkami | kobietabezpieczna.pl

Bezglutenowe spaghetti z pieczarkami

bezglutenowe spaghetti z kaparami i płatkami czosnku 72dpiProsty i szybki przepis na aromatyczne, lekkie danie bezglutenowe, które z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza będącego na bezglutenowej diecie z konieczności lub z wyboru.

  • 200 g makaronu spaghetti bezglutenowego 3Pauly
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku  ( jeden do sosu a drugi do starcia na płatki i posypania gotowego dania )
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 6 jabłuszek kaparowych ( plus ewentualnie dodatkowe szt. do ozdoby )
  • Suszona lub świeża bazylia – pół łyżeczki
  • Suszony lub świeży majeranek – łyżeczka
  • parmezan do posypania
  • pieprz
  • sól

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, posolić i krótko podsmażyć na średnim ogniu. Dodać passatę, pokrojone w plasterki Jabłuszka kaparowe oraz ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać zioła i dusić na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić solą i pieprzem.  Bezglutenowy makaron 3pauly ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Pozostały ząbek czosnku zetrzeć na szatkownicy w cieniutkie płatki. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, oprószyć parmezanem  i kilkoma płatkami czosnkowymi, przyozdobić jabłuszkami kaparowymi i gotowe!

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>