Orzechy – dobre na niemal wszystko
Orzeszki brazylijskie, orzechy kokosowe, migdały, orzeszki cola, orzeszki nadnercza orzechy ziemne, orzech laskowy, orzech włoski… to raj prawdziwy dla podniebienia i naszego organizmu.
Orzechy w polskiej tradycji przedstawiane są jako symbol szczęścia. I nie tylko dlatego, że mówią tak ludowe podania ale również – a może przede wszystkim – dlatego, że są prawdziwą kopalnią skarbów dla naszych organizmów.
Orzechy obniżają poziom cukru we krwi i pobudzają pracę mózgu. Łagodzą stany depresyjne. Owoce orzecha, są także nieocenionym źródłem witamin A, C i E. Dostarczają organizmowi wapń, magnez, fosfor, potas, kwas lanolinowy.
Nawet niewielka ilość orzechów, zabezpiecza całodobowe zapotrzebowanie organizmu w nienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie orzechów (4-5 razy w tygodniu) redukuje ryzyko zawału serca nawet o 25%!
Właściwości orzechów wykorzystuje medycyna. Preparaty z substancjami wyekstrahowanymi z orzechów zapobiegają miażdżycy, atakom serca, zmniejszają stężenie złego cholesterolu we krwi.
Wykorzystywane są również w terapii przeciw nowotworom.
Duże ilości orzechów powinny jeść osoby nadpobudliwe i wrażliwe na zmiany pogody. Ze względu na dużą zawartość żelaza, są idealne dla osób cierpiących na anemię.
Przy wszystkich swoich zaletach, orzechy mają jedną wadę – są wysokokaloryczne. 100 g orzechów włoskich dostarcza aż 680 kcal.
Wysokokalorycznością nie warto się przejmować, przy zastosowaniu orzechów w celach kosmetycznych. Stanowią idealny surowiec do maseczek i kremów relaksujących i przeciwzmarszckowych.
Dodaj komentarz