Orzechy – dobre na niemal wszystko | kobietabezpieczna.pl

Orzechy – dobre na niemal wszystko

orzeszek2zmOrzeszki brazylijskie, orzechy kokosowe, migdały, orzeszki cola, orzeszki nadnercza orzechy ziemne, orzech laskowy, orzech włoski… to raj prawdziwy dla podniebienia i naszego organizmu.

Orzechy w polskiej tradycji przedstawiane są jako symbol szczęścia. I nie tylko dlatego, że mówią tak ludowe podania ale również – a może przede wszystkim – dlatego, że są prawdziwą kopalnią skarbów dla naszych organizmów.

Orzechy obniżają poziom cukru we krwi i pobudzają pracę mózgu. Łagodzą stany depresyjne. Owoce orzecha, są także nieocenionym źródłem witamin A, C i E. Dostarczają organizmowi wapń, magnez, fosfor, potas, kwas lanolinowy.

Nawet niewielka ilość orzechów, zabezpiecza całodobowe zapotrzebowanie organizmu w nienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie orzechów (4-5 razy w tygodniu) redukuje ryzyko zawału serca nawet o 25%!

Właściwości orzechów wykorzystuje medycyna. Preparaty z substancjami wyekstrahowanymi z orzechów zapobiegają miażdżycy, atakom serca, zmniejszają stężenie złego cholesterolu we krwi.
Wykorzystywane są również w terapii przeciw nowotworom.

Duże ilości orzechów powinny jeść osoby nadpobudliwe i wrażliwe na zmiany pogody. Ze względu na dużą zawartość żelaza, są idealne dla osób cierpiących na anemię.

Przy wszystkich swoich zaletach, orzechy mają jedną wadę – są wysokokaloryczne. 100 g orzechów włoskich dostarcza aż 680 kcal.
Wysokokalorycznością nie warto się przejmować, przy zastosowaniu orzechów w celach kosmetycznych. Stanowią idealny surowiec do maseczek i kremów relaksujących i przeciwzmarszckowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>