Blanszowane warzywa z sosem z tahini i sezamem
Warzywa mogą być naprawdę pyszne! – poniżej zamieszczamy przepis na blanszowane
warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem
Doskonały przepis na lekkie, zdrowe i wartościowe danie z warzywami i tahini
w roli głównej. Danie nie tylko świetnie smakuje i wygląda wyjątkowo
apetycznie, ale także kusi genialnym sezamowym aromatem. Potrawa jest
widowiskowo kolorowa, więc przyciągnie uwagę nie tylko dorosłych smakoszy,
ale także dzieci, które zazwyczaj trudno namówić do jedzenia warzyw. Co
najistotniejsze – odpowiedni sposób przygotowania warzyw – blanszowanie,
oraz dodatek sosu otrzymywanego z sezamu sprawia, że danie jest pełne
witamin i bardzo zdrowego, cennego dla organizmu tłuszczu. Serwowane z
pełnoziarnistym ryżem staje się świetną obiadowa propozycją, która z
pewnością zrobi furorę w każdej zdrowej kuchni, podbijając podniebienia
całej rodziny!
Przepis na Blanszowane warzywa z sosem z tahini i czarnym sezamem *
Potrzebne składniki:
* 1 brokuł
* 2 marchewki
* 1 rzodkiew biała
* kalarepa
* 2 łyżki czarnego sezamu
* 1 łyżka tahini naturalnego Primavika (sos)
* 1 łyżka musztardy (sos)
* 2-4 łyżki gorącej wody
Jak przygotować:
Brokuł podzielić na różyczki. Pozostałe warzywa obrać i pokroić na grube
słupki. Wszystkie warzywa zblanszować przez 2-3 minuty we wrzątku. Tahini
Primavika i musztardę wymieszać. Dolać tyle wody, aby uzyskało konsystencję
gęstego sosu. Polać nim warzywa i posypać podprażonym na patelni czarnym
sezamem. Podawać z kaszą lub ryżem.
Opcje: Tahini Primavika można zastąpić masłem orzechowym bez soli i cukru
Primavika, a musztardę chrzanem – wyjdzie równie rewelacyjnie. Smacznego!
Dodaj komentarz