Kluski leniwe z puree jabłkowo-cynamonowym | kobietabezpieczna.pl

Kluski leniwe z puree jabłkowo-cynamonowym

Kluski leniwe z puree jabłkowoKluski leniwe, pierogi leniwe, leniwce… któż ich nie zna? Polane śmietanką lub roztopionym masłem i posypane cukrem stanowią smakowite wspomnienie dzieciństwa. Biały twaróg w połączeniu z ziemniakami tworzy kompozycję zarówno smaczną, jak i pożywną.  Kluski leniwe idealnie sprawdzają się zarówno jako słodki obiad, jak i ciepła kolacja. Delikatność ich smaku sprawia, że poza tradycyjnym cukrem i masełkiem można podawać je w towarzystwie wielu dodatków – począwszy od sosów owocowych i czekoladowych aż po wykwintne polewy, które uczynią z tego tradycyjnego dania prawdziwy przysmak. Doskonałym pomysłem na wspaniałą przemianę tradycyjnych leniwych jest podanie ich z puree jabłkowo – cynamonowym.

Kluski leniwe z puree jabłkowo – cynamonowym

Składniki:

- 1 opakowanie Klusek leniwych z serem Jawo

- Puree: *5 szt. jabłek, *cynamon do smaku, *cukier do smaku, *50 g masła, *pół szklanki wody.

Przygotowanie puree:

Jabłka obrać i rozdrobnić. Następnie podsmażyć na maśle z cukrem. Pod koniec smażenia dodać  cynamon i wodę, dusić około 10 min. Do gotowego sosu wrzucić cząstki świeżych jabłek. Tak przygotowane puree dodać do ugotowanych klusek i podawać, gdy są jeszcze ciepłe. Potrawę udekorować można różyczkami goździków oraz cząstkami orzechów włoskich. Delikatne ciasto klusek leniwych będzie idealnie komponowało się z aksamitnym jabłkowym musem, a cząstki świeżych owoców dodadzą całości charakteru i orzeźwiającego aromatu. Świetna propozycja, szczególnie na chłodne, jesienne popołudnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>