Zupa fasolowa na chłodne, jesienne dni… | kobietabezpieczna.pl

Zupa fasolowa na chłodne, jesienne dni…

TJesień przyszła w tym roku bardzo szybko, wieczory są już coraz dłuższe i coraz chłodniejsze. Wszyscy dobrze wiedzą, że na takie dni najlepsze są pyszne, gorące zupy. Takim przykładem może być np. fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Przygotowana prawdziwie domowym sposobem nie tylko nas rozgrzeje, ale także odpowiednio nasyci.

 

SKŁADNIKI:

woda – ok. 3l

liść laurowy – 3 szt.

ziele ang. – 6-7 ziarnek

marchewka – 2 szt.

pietruszka – 1 szt.

seler – ¼ szt.

ziemniaki – 3-4 szt.

Kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol – 200g

Boczek z komina ZM Pekpol – 200g

cebula – 2 szt.

olej – 3 łyżki

mąka – 1 płaska łyżka

czosnek – 4-6 ząbków

majeranek, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

  1. Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem
  2. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut
  3. Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę
  4. Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki
  5. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą
  6. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni
  7. Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Smacznego!

 Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>