Sekrety kaszy jaglanej | kobietabezpieczna.pl

Sekrety kaszy jaglanej

Nasze nawyki żywieniowe zmieniają się z upływem czasu i obecnie rzadko kto pamięta w kuchni o kaszy jaglanej. Być może warto przypomnieć sobie, dlaczego nazywano ją ‘królową zbóż’?

O ile większość z nas wie, jak wygląda kasza manna czy kasza jęczmienna, a niektórzy kojarzą nawet z wizyt w barach mlecznych kaszę gryczaną, o tyle kasza jaglana dla wielu jest  zagadką, choć jeszcze 100 lat temu była produktem spożywanym codziennie, zamiast ziemniaków czy makaronu. Obecnie proso, z którego powstaje kasza jaglana, młodym ludziom kojarzy się raczej z pokarmem dla ptaków. Na szczęście lekarze i naukowcy doskonale wiedzą, co w kaszy piszczy.

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?
Kasza jaglana to nic innego, jak obłuszczone ziarna prosa, które ludzkość zna ponad 9 000 lat. Jakie pozytywne właściwości posiada, że powinniśmy ponownie zaprosić ją do kuchni? Po pierwsze, jest ona bardzo łatwo przyswajalna i bardzo pożywna, dlatego często jest niezbędnym elementem diet osób odchudzających się czy też pacjentów w czasie rekonwalescencji. Jest określana „królową zbóż”, ponieważ obfituje w witaminy z grupy B i zawiera więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień, czy żyto. Ma wysoki poziom białka, ale nie zawiera glutenu, a więc nie uczula. Z tego względu to jedyna kasza, którą można podawać dziecku już po ukończeniu 5. miesiąca życia.

Jednym z istotnych składników kaszy jaglanej jest krzemionka, rzadko występująca w produktach spożywczych, która działa korzystnie na skórę, zęby i paznokcie. Przede wszystkim zaś jest to jedyna kasza zasadotwórcza – nic tak nie usuwa z organizmu toksyn powstałych z jedzenia zakwaszających produktów, np. cukru, kawy, alkoholu, produktów z mąki pszennej, jaj… Kasza jaglana zawiera także lecytynę, która opóźnia procesy starzenia, chroni wątrobę i zalecana jest w profilaktyce miażdżycy. Onkolodzy podkreślają, że zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki (jedna z przyczyn nowotworów), zapobiegają powstaniu raka. Stąd właśnie obecność kaszy jaglanej w codziennym menu ludzi chorujących na nowotwory.

Gdzie kupić taką kaszę?
Kaszę jaglaną z pewnością dostaniemy w sklepach z żywnością ekologiczną, bez problemu zamówimy ją także przez Internet (np. Kasza jaglana bio marki BIO RAJ, która jest certyfikowanym produktem rolnictwa ekologicznego). Powoli kasza jaglana zadomawia się także w marketach.

Co z nią zrobić?
Można ją podawać do duszonych mięs, sosów, w zupach, zapiekankach. Dobrze smakuje też na słodko z dodatkiem owoców. Można  przygotować z niej kleik dla osób chorych czy dla małych dzieci. Grubo mielona, może nawet stanowić zamiennik mąki w niektórych wypiekach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>