Pomarańcze na zapalenie stawów
25 tysięcy osób zostało przebadanych pod kątem zasad odżywiania i stosowanej diety, przez pracowników Manchester i Cambridge University. Badania dotyczyły osób między 45 a 74 rokiem życia. Naukowców interesowało powiązanie zasad odżywiania z chorobami stawów. Okazało się, że u pacjentów, u których wystąpiło zapalenie stawów zaobserwowano o około 40% mniejsze spożycie beta-kryptoksantyny.
Podobne wyniki dały badania innych karotenoidów. Z badań wynika więc jednoznacznie, że spożywanie tych substancji chroni przez zapaleniami stawów. Okazało się, że najlepszym źródłem beta-kryptoksantyny są pomarańcze.
Regularnie pity, świeżo wyciskany sok z pomarańczy, może zapewnić nam zdrowe stawy na długie lata. Jest on także wspaniałym sprzymierzeńcem w walce z osteoporozą.
Dodaj komentarz