Makaron ? Jestem za! | kobietabezpieczna.pl

Makaron ? Jestem za!

Anelini, canneloni, fusilli, rissoni, ravioli, tartellini, spaghetti, to tylko niektóre odmiany wszechobecnego w świecie kulinarnym makaronu.
Prym w jego spożyciu wiodą Włosi (około  27 kilogramów w skali roku na 1 osobę).
Polacy są na dalekiej pozycji z ilością 4,5 kilograma na głowę.

Najlepsze makarony wytwarza się z twardej pszenicy durum.  Z jej ziaren pozyskuje się hemolinę. To ona  nadaje sprężystość  i zapobiega sklejaniu się.

Makaron to cenne źródło energii. Ugotowany do postaci al dente, gwarantuje powolne przenikanie węglowodanów do krwi i stopniowy wzrost poziomu glukozy (konsumpcja makaronu rozgotowanego powoduje gwałtowny wzrost a następnie spadek cukru we krwi).

Makaron zawiera dużo białka, węglowodanów, błonnika pokarmowego, może być także wzbogacany o witaminy i składniki mineralne. Posiadający ogrom zalet makaron, podejrzewany jest o jedną zasadniczą wadę:  jest tuczący!
Tymczasem makaron nie jest kaloryczny. Tuczące są dodatki: sosy, mięsa, żółty ser z którymi jest podawany. Wystarczy  zmienić dodatki na warzywa, przeciery, zioła, oliwki, ryby, owoce… a bez wyrzutów sumienia będzie można powiedzieć Vivat la pasta!

Daria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>