Lody na odchudzanie?
Trudno powiedzieć z całkowitą pewnością, czy prawdą jest, że ponad 3000 lat temu w Chinach delektowano się specjałem podobnym do tego jaki my dziś nazywamy lodami.
Podobno władcy Chin zachwycali się smakiem śniegu, lodu z dodatkami wina, miodu i owoców. Z Chin do Europy recepturę lodów przywiózł w XIII w. słynny podróżnik Marco Polo.
Lody podbiły Włochy a później kolejne kraje. Do Polski trafiły za czasów rządów Sasów. Był to produkt wyłącznie dla wybranych. Musiało minąć jeszcze wiele lat, zanim lody zaczęły docierać „pod każdą strzechę”.
Dziś światowe spożycie lodów to ponad 20 miliardów litrów lodów w skali roku. Statystyczny Amerykanin zjada około 23 litrów lodów rocznie. W Polsce na głowę mieszkańca przypada około 4 litrów.
Lato to idealna pora na lodowe szaleństwo. Jak przekonują wielbiciele tego przysmaku, 1 gałka lodów, zawiera 4 razy mniej kalorii, jak jedna drożdżówka.
Opracowano nawet specjalną koncepcję lodoterapii, polegającą na jedzeniu dużej ilości lodów w celu wychłodzenia organizmu, przez co organizm zużywa dużą ilość energii w celu ponownego podniesienia temperatury ciała. W ten sposób podobno uzyskuje się świetny efekt odchudzający.
Na każdym kroku podczas wakacyjnych wędrówek można spotkać większe i mniejsze lodziarnie. Okazji do schłodzenia się więc nie powinno zabraknąć.
Dodaj komentarz