Letni i zdrowy bar sałatkowy
Wakacje sprzyjają wyrobieniu sobie zdrowych nawyków żywieniowych. To idealny moment aby rozpocząć zdrowy tryb życia. Świeże i pachnące warzywa możemy wykorzystać zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Świetnie smakują w najróżniejszych połączeniach.
Jednym z takich posiłków są sałatki. Warzywa w połączeniu z makaronami są wyjątkowo smaczne i pożywne. Takie podłączenie idealnie sprawdza się na lunch czy spotkanie z przyjaciółmi.
Domowa sałatka makaronowa
• Międzybrodzki Makaron rurka penne – 250g
• Pomidorki koktajlowe – 8 szt.
• Brokuł – 1 szt.
• Ogórek zielony – 1 szt.
• Cebula – 1 szt.
• Czosnek – 1 ząbki
• Oliwa z oliwek – 2 łyżki
• Oregano, bazylia, pieprz, sól
Wykonanie:
1. Makaron penne gotujemy, a następnie odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.
2. Różyczki brokułów gotujemy w osolonej wodzie. Pomidorki, ogórka, cebulę i ząbek czosnku siekamy na mniejsze części.
3. Cebulę delikatnie podsmażamy razem z czosnkiem na patelni.
4. Wszystkie produkty po ich całkowitym ostudzeniu mieszamy w jednym naczyniu. Dodajemy do tego 2 łyżki oliwi oraz przyprawy do smaku według uznania.
Życzymy smacznego!
taki bar sałatkowy to by się przydał u mnie w mieszkaniu a tak serio to sałatki są rewelacyjnym pomysłem na lunch czy obiad! Uwielbim urozmaicać smak warzyw czy mięsa odrobiną sosu 1000 wysp i salsa mexicana albo dressingiem ziołowym develey, mistrzostwo smaku !
-