Kuchnia wegetariańska
Podstawową zasadą kuchni wegetariańskiej jest spożywanie produktów w stanie zachowującym maksymalną ilość wartości odżywczych.
Większość warzyw i owoców zaleca się spożywać na surowo bez gotowania, duszenia i smażenia. „Przeciętnej” gospodyni domowej, takie podejście może zrujnować całkowicie wyobrażenie o kuchni i odżywianiu. Z pomocą tym, którzy jednak są przekonani że warto, przychodzi Marek Łebkowski, autor książki „Kuchnia wegetariańska”.
Książka adresowana jest do wszystkich, którzy chcą zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe i zadbać o swój układ trawienny. Decyzja o zostaniu wegetarianką nie przychodzi jednak z dnia na dzień i nie powinna być wdrażana nagle. Nie powinno się gwałtownie rezygnować ze swoich przyzwyczajeń i upodobań kulinarnych!
Stopniowo wprowadzane zmiany, lepiej służą organizmowi i dają efekty długofalowe. Zacząć można od poprzedzania posiłków surówkami warzywnymi, zwiększania ilości warzyw w naszej codziennej diecie, zastępowania produktów oczyszczonych, produktami pełnowartościowymi np. białą mąkę- mąką razową, cukier biały – brązowym, etc.
Kolejny krok to wprowadzenie do pożywienia kiełków i otrębów, zastępowanie słodyczy miodem i suszonymi owocami. W końcu ograniczenie ilości mięsa i zastąpienie go warzywami strączkowymi.
Wegetarianizm to sposób odżywiania, z którego wyłączone są całkowicie mięso, ryby i drób. Tradycyjna kuchnia wegetariańska bazuje na produktach nabiałowych i roślinnych.
W swojej książce autor przedstawia kompendium wiedzy o przyprawach, ekstraktach, cukrach, miodach, serach, sałatach,… Znajduje się w niej również kilkadziesiąt przepisów na rewelacyjne potrawy wegetariańskie. Wszystkim, którzy chcą być prawdziwymi wegetarianami lub tylko „wegetarianami od święta”, publikację polecamy, jako kopalnię pomysłów, na smaczne i pożywne dania doskonale prezentujące się na stole.
Książka ukazałą się nakładem Wydawnictwa: Prószyński i S-ka.
Tytuł książki: Kuchnia wegetariańska
Autor: Marek Łebkowski
Dodaj komentarz