Grilluj z pomysłem | kobietabezpieczna.pl

Grilluj z pomysłem!

fot. Tar 1Sezon grillowy w pełni, a to oznacza, że przed nami wiele okazji do spędzenia czasu z rodziną i znajomymi na zajadaniu się pysznościami z rusztu. Podpowiadamy, jakie potrawy przyrządzić, aby podczas kulinarnych szaleństw pod gołym niebem zawsze było różnorodnie i smacznie!

Tradycji nigdy dość
Jeśli grill, to najczęściej z kiełbaskami. Dobrze upieczone nigdy się nie znudzą. Najlepszy smak osiągniemy grillując je bez podpałki – przesiąkną wtedy pięknym aromatem palonego drewna. Jeśli jednak chcemy z niej skorzystać, pamiętajmy, by była naturalna, a nie moczona w łatwopalnych środkach chemicznych. – Kiełbaski najczęściej doprawiamy keczupem lub musztardą. Świetnie w tym celu sprawdza się musztarda francuska – jej wyrazisty smak znakomicie je doprawi, a dzięki ziarnistej strukturze potrawy będą ładniej prezentować się na talerzach – mówi Urszula Giża z firmy Tarsmak, oferującej m.in. musztardę sarepską, stołową i francuską. – Zwolennicy łagodniejszych smaków mogą użyć musztardy stołowej delikatesowej o delikatnej, kremowej konsystencji – dodaje.
Czas na danie główne
Kiełbaski są idealne jako szybka przekąska czy przystawka, ale co wrzucić na ruszt jako danie główne? Możliwości jest wiele – soczysta, pachnąca karkówka, delikatna polędwica lub grillowana kurza pierś. Pamiętajmy, że esencja ich smaku tkwi w przygotowanej wcześniej marynacie, w której mięso powinno się moczyć kilkanaście, a czasem nawet kilkadziesiąt godzin.
Jeśli nie mięso, to…
Grillowe menu warto urozmaicić na przykład o warzywa. To świetne rozwiązanie dla wegetarian lub po prostu smakowita odskocznia od mięsa. Przegotowanie warzywnych przekąsek nie sprawi nikomu trudności – grillowana cukinia z mozarellą czy faszerowana czerwona papryka to proste i szybkie dania. Możemy też pomieszać składniki i wrzucić na ruszt warzywa w postaci szaszłyków. – Do grillowanych warzyw idealnie pasują sosy na bazie majonezu, na przykład sos koperkowy. Tego rodzaju sosy podkreślają smak warzyw.
Eksperymentuj!
Chcemy zaskoczyć znajomych, którzy przyszli do nas na grilla? Polecamy wypróbowanie owoców morza z rusztu! Smakowitą i szybką przekąską będą krewetki – przygotowane w marynacie z oliwy, czosnku, czerwonego wina, soku pomidorowego i ziół sprawią, że podbijemy kulinarne gusta wszystkich gości. Dodatkowym ich atutem jest fakt, że potrzeba zaledwie kilku minut, aby były idealnie zgrillowane.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>