Dla ochłody nie tylko lody!
Latem nasza dieta powinna składać się z lekkostrawnych posiłków. Tłuste, ciężkie potrawy zastąpmy lekkimi daniami na bazie sezonowych warzyw
i owoców. Skorzysta na tym nasza sylwetka, organizm i samopoczucie. Przedstawiamy 4 propozycje kulinarne na lekkie i smaczne potrawy. Są łatwe
i szybkie w przygotowaniu, idealne na letnie upały! Autor przepisów: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Letnia sałatka z rukoli i pora
- 1 por
- 3 garście rukoli
- 5 plastrów ananasa konserwowego
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
- parmezan
Sos winegret – składniki:
- 1 łyżka musztardy Tarsmak
- 50 ml octu winnego
- 50 ml oleju
- 100 ml soku z ananasa (z puszki)
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Wykonanie: Por dokładnie umyć, białą jego część pokroić w cienkie półkrążki. Dodać rukolę, pokrojonego w cząstki ananasa, pomidorki koktajlowe i wymieszać. Sałatkę polać obficie sosem winegret, na wierzch zetrzeć parmezan.
Chłodnik pomidorowy
Składniki:
- 0,75 litra wody mineralnej niegazowanej
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Tarsmak
- 1 świeży ogórek
- 1 papryka świeża czerwona
- 1 papryka świeża żółta
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Część ogórka i papryki pokroić w drobną kostkę, a resztę dokładnie zmiksować z wodą, koncentratem, winem i czosnkiem. Dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier do smaku i pokrojone wcześniej w kostkę warzywa. Wymieszać, dobrze schłodzić. Podawać z tostami czosnkowymi.
Ciasto francuskie z pomidorami
- ciasto francuskie w rolce
- pomidory – ok. 5 sztuk
- ser mozarella
- sos serowy, np. Tarsmak
- świeże oregano
- pieprz do smaku
Wykonanie: Ciasto francuskie pokroić w kwadraty i wyłożyć na lekko natłuszczonej blaszce. Na ciasto położyć plastry mozarelli, pokrojonego pomidora i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Upiec w piekarniku w temperaturze 200°C do uzyskania złotego koloru. Podawać polane sosem serowym i gałązkami świeżego oregano.
Placki z cukinią i szczypiorkiem
- ziemniaki – 5 średnich sztuk
- młoda cukinia
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- olej
- sos czosnkowy Tarsmak
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na drobnym oczku, a cukinię razem ze skórką na grubym. Dodać pokrojony szczypiorek, jajka i mąkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć na oleju niewielkie placuszki na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!
Dodaj komentarz