Dla ochłody nie tylko lody! | kobietabezpieczna.pl

Dla ochłody nie tylko lody!

Latem nasza dieta powinna składać się z lekkostrawnych posiłków. Tłuste, ciężkie potrawy zastąpmy lekkimi daniami na bazie sezonowych warzyw
i owoców. Skorzysta na tym nasza sylwetka, organizm i samopoczucie. Przedstawiamy 4 propozycje kulinarne na lekkie i smaczne potrawy. Są łatwe
i szybkie w przygotowaniu, idealne na letnie upały! Autor przepisów: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Letnia sałatka z rukoli i pora

Sałatka z rukoli i pora z sosem winegret (2)Składniki:

- 1 por

- 3 garście rukoli

- 5 plastrów ananasa konserwowego

- 10 sztuk pomidorków koktajlowych

- parmezan

 

Sos winegret – składniki:

- 1 łyżka musztardy Tarsmak

- 50 ml octu winnego

- 50 ml oleju

- 100 ml soku z ananasa (z puszki)

- 1 łyżeczka cukru

- ½ łyżeczki soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wykonanie: Por dokładnie umyć, białą jego część pokroić w cienkie półkrążki. Dodać rukolę, pokrojonego w cząstki ananasa,  pomidorki koktajlowe i wymieszać. Sałatkę polać obficie sosem winegret, na wierzch zetrzeć parmezan.

 

Chłodnik pomidorowy

GSkładniki:
 0,75 litra wody mineralnej niegazowanej

- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Tarsmak

- 1 świeży ogórek

- 1 papryka świeża czerwona

- 1 papryka świeża żółta

- 3 ząbki czosnku

- 100 ml białego wina

- zioła prowansalskie

- sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Część ogórka i papryki pokroić w drobną kostkę, a resztę dokładnie zmiksować z wodą, koncentratem, winem i czosnkiem. Dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier do smaku i pokrojone wcześniej w kostkę warzywa. Wymieszać, dobrze schłodzić. Podawać z tostami czosnkowymi.

 Ciasto francuskie z pomidorami

 PSkładniki:

- ciasto francuskie w rolce

- pomidory – ok. 5 sztuk

- ser mozarella

- sos serowy, np. Tarsmak

- świeże oregano

- pieprz do smaku

Wykonanie: Ciasto francuskie pokroić w kwadraty i wyłożyć na lekko natłuszczonej blaszce. Na ciasto położyć plastry mozarelli, pokrojonego pomidora i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Upiec w piekarniku w temperaturze 200°C do uzyskania złotego koloru. Podawać polane sosem serowym i gałązkami świeżego oregano.

Placki z cukinią i szczypiorkiem

ZSkładniki:

 - ziemniaki – 5 średnich sztuk

- młoda cukinia

- 1 pęczek szczypiorku

- 2 jajka

- 4 łyżki mąki

- olej

- sos czosnkowy Tarsmak

- sól, pieprz do smaku

Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na drobnym oczku, a cukinię razem ze skórką na grubym. Dodać pokrojony szczypiorek, jajka i mąkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć na oleju niewielkie placuszki na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>