Dieta makrobiotyczna
Słowo makrobiotyka wywodzi się z języka starogreckiego: makrobios.
Termin ten oznacza długie życie. Autorem koncepcji żywienia makrobiotycznego jest George Oshawa. Opracowana na początku XX wieku teoria, opiera się na zasadach starożytnej chińskiej medycyny.
W przyrodzie występuję dwie energie Yin i Yang. W identyczny sposób podzielona jest także żywność. Żywność typu Yin, ma charakter chłodzący, odprężający i reprezentuje pierwiastek żeński. Żywność typu Yang, jest pierwiastkiem męskim i służy do wzmacniania i ogrzewania organizmu. Zgodnie z medycyną chińską, w przyrodzie powinna panować harmonia. Można ją uzyskać przy zrównoważeniu sił Yin i Yang. Pełna równowaga Yin i Yang, jest stanem idealnym i przenosi się na zachowanie pełnego zdrowia.
Za podstawę diety makrobiotycznej, uważa się pełne ziarna zbóż. Należą do nich jęczmień, żyto, kukurydza, pszenica i owies. Źródłem białka 10-15% diety są rośliny strączkowe: soja, soczewica, groch, czy fasola. Źródłem białka, mogą być także niewielkie ilości nasion słonecznika, orzechów, dyni oraz ryby. 20-35% diety powinny stanowić świeże warzywa: marchew, kalafior, brokuły, słota, por czy seler. Są to źródła witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy.
Dieta makrobiotyczna nie zawiera mięsa, jajek, drobiu ani przetworów mlecznych. Jest bogata w składniki mineralne, pierwiastki śladowe, błonnik i witaminy. Zdaniem twórcy diety makrobiotycznej Georga Oshawa, należy z posiłku wyeliminować całkowicie ziemniaki, pomidory paprykę, herbatę, kawę alkohol, ostre przyprawy, a także żywność konserwowaną oraz przetwarzaną.
W diecie makrobiotycznej dopuszczone są w niewielkich ilościach świeże soki owocowe.
Dodaj komentarz